ЗӨВЛӨГӨӨ

Зөвөлгөө
Íÿðàéí àñàðãàà  ñóâèëãàà

  1. Ýð¿¿ë ã¿éöýä òºðñºí íÿðàéí òàñàëãààíû  õýì 20 õýìèéí äóëàààí áàéæ áîëíî. Íÿðàé õ¿¿õýä çóëàéãààðàà äóëààí èõ àëäàõ òóë íèìãýí ìàëãàé ºìñãºæ áàéõ íü õýðýãòýé
  2. Õ¿¿õäèéã ºäºð á¿ð óñàíä îðóóëæ áàéõ õýðýãòýé. Îðîé óíòàõûí ºìíº óñàíä îðóóëàõ íü èë¿¿ òîõèðîìæòîé áàéäàã. Õ¿éíèé øàðõ ýäãýýýã¿é áàéõàä, áóöàëãàñàí á¿ëýýí óñàíä îðóóëàõ íü ò¿õèðîìæòîé. Õ¿¿õäèéã çºâõºí ººðò òîõèðîñí äýâøèíä îðóóëíà. Õóâöàñ óãààäàã ò¿ìïýíä îðóóëæ áîëîõã¿é. Óñûã 37 õýì õ¿ðòýë á¿ëýýñõèéã õ¿ëýýíý. Õ¿¿õäèéã óñíààñ ãàðàõàä, îðîîõ äýâòýýõ õóóðàéøóóëàõ àë÷óóð, ºëãèéã óðüä÷èëàí áýëäñýí áàéõ ¸ñòîé. Õ¿¿õäèéí áèåèéã íýã ãàðààðàà òýâýð÷, óñàíä á¿õýëä íü õèéæ çºâõºí òîëãîéí õýñãèéã èë ãàðãàíà, íºãºº ãàðààðàà õ¿¿õäèéí áèåèéã óñààð 纺ëºí 5-6 ìèíóò îð÷èì óãààíà. Äîëîî õîíîãò íýã óäàà ñàâàíäàæ óãààíà, áóñàä ¿åä öýâýð óñààð óãààíà.
  3. Àðèóòãàñàí ñ¿¿ëíèé òîñ ìàø íèìãýí ò¿ðõýíý. /ñ¿¿ëíèé òîñ õàéð÷ øàðëóóëæ áîëîõã¿é, àëãàí äýýðýý áóþó øàðàõ ø¿ãýýíèé 纺ëºí õàëààõ õýñýãò õàëààæ õýðýãëýíý./ õýðâýý ãóóæèëò ÿâàãäàæ áàéâàë èë¿¿ çóçààí ò¿ðõýæ áîëíî.
  4. ¯ñíèé  õàãòàé õýñãèéã óñàíä îðóóëàõààñ  öàãèéí ºìíº òîñëîîä óñàíä îðóóëàõ ÿâöäàà 纺ëºí  óãààíà ,  æèæèã øèðõýãòýé ñàìààð 纺ëºí  ñàìíàõàä õàã àðèëäàã.
  5. Õ¿¿õäèéã õîíîãò 8ààñ äîîøã¿é óäàà õ¿ññýí öàãò íü õºõ¿¿ëíý.
    6 Õ¿¿õäèéã äóëààí ºëãèé人ä , ãàäàà 0 õýìýýñ, äóëààí ñàëõè
       øîðîîã¿é áàéâàë ºã뺺 6-11 öàã îðîé  14-15 öàãèéí  
      õîîðîíä òîãòìîë  ãàðãàæ áàéõ  õýðýãòýé


Ахмад настны хооллолт



Хоолны зөвлөгөө:
1.    Хангалттай хэмжээгээр хооллоход нь дэмжлэг үзүүл.
2.    Аль болох олон нэр төрлийн хоол, хүнсний бүтээгдэхүүн хэрэглэ.
3.    Настай хүнд давс, өөх тос ихтэй хоол зохимжтой биш.
4.    Эслэгээр баялаг хүнсний бүтээгдэхүүнийг түлхүү хэрэглэ.
1. Хангалттай хэмжээгээр хооллоход дэмжлэг үзүүл
- Ахмад хүмүүсийн бодисын солилцооны эрчим хүч сул, хөдөлгөөний идэвхи буурсан байдаг тул залуучууд болон идэр настнуудаас бага хэмжээтэй идэх ёстой. Гэсэн хэдий ч өндөр настнуудын ихэнх нь хоол идэх дуршил буурсан, шүд бүрэн биш байдаг тул физиологийн хоногийн хэрэгцээгээ ч хангаж чаддаггүй.

- Иймээс хоол, зууш, хүнсний бүтээгдэхүүнийг зөөлөн, зажлахад хялбар, шингэц сайтай байхаар, хүрэлцэхүйц  хэмжээтэй бэлдэж өгөх нь зүйтэй.
2. Аль болох олон нэр төрлийн хүнс хоолыг хэрэглэж бай
- Өндөр настнууд цөөхөн нэр төрлийн хэдхэн хоолыг их хэмжээгээр эсвэл бага хэмжээтэй идвэл ямар нэг бодисын дуталд өртөнө.

- Иймээс тэдний физиологийн хоногийн хэрэгцээг хангаж чадах тэжээлийн бодисыг агуулсан хүнс хоол тухайлбал: мах, сүү цагаан идээ, шинэ жимс, хүнсний ногоог хоол боловсруулах чадварт нь тохируулан хэрэглэх нь зүйтэй.
3. Давсболон өөх тос ихтэй хоол зохимжтой биш
- Ахмад настнууд өөх тос ихтэй хоол хэрэглээд байвал судасны хананд өөх тосны дуслууд хуримтлагдан судас хатуурч, даралт ихдэнэ.

- Иймээс тэдний хоолыг өөх тос багатай байхаар аль болох шарж, хууралгүй бэлдэж өг. Мөн цөцгийг нь авсан сүү, тараг өг.

- Давсалсан, даршилсан, лаазалсан давс ихтэй хүнсний бүтээгдэхүүн /загас, ногоо, хиам гэх мэт/ -ийг хязгаарла.

4. Эслэгээр баялаг хоол, хүнсний бүтээгдэхүүнийг түлхүү хэрэглэ
- Ихэнх өндөр настнууд өтгөн хатах зовиуртай байдаг. Энэ нь тэд хоолондоо эслэг агуулсан хүнсний бүтээгдэхүүн бага хэрэглэдэг, шингэн бага уудаг, хөдөлгөөний идэвхи дутагдалтай, мөн хоол боловсруулах эрхтнүүдийн үйл ажиллагааны өөрчлөлттэй холбоотой юм.

- Иймд тэдэнд эслэгээр баялаг хүнсний бүтээгдэхүүнүүд болох хүрэн манжин, байцаа, лууван, вандуй, алим, бүдүүн ширхэгтэй гурил, түүгээр хийсэн төрөл бүрийн нарийн боов, арвайн гурил, хивэг, хөц будаа, шар будааг тогтмол хэрэглэхийг зөвлө.

Ахмад настнууд сайн зажилж чадахгүйгээс тэдний хоолны шингэц муу,
ходоод нь амархан өвддөг тул зөөлөн, жижиглэж хэрчсэн хоол өг
НЭМХ, ДЭМБ, ЭМЯ



Томуу томуу төст өвчнөөс сэргийлэх ЦЭГЭН ИЛЛЭГ

Томуугийн үүсгэгчийн эсрэг үйлчилгээтэй интерферон хэмээх уургийг хүний бие өөрөө үүсгэн бий болгодог. Цэгэн массаж нь таны биеийн энэ нөөц боломжийг идэвхжүүлдэг учир эмчилгээний болон урьдчилан сэргийлэх ач холбогдолтой. Биед интерферон ялгаралтыг идэвхжүүлэгч цэгүүд байдаг: Үүнд:
1-р цэг. Хөмсөгний дотор талын төгсгөл хэсэг (хос цэг)
2-р цэг. Хамрын угалзны гадна хэсэг (хос цэг)
3-р цэг. Доод уруулын хонхор (оочийн хонхор)             
4-р цэг. Төвөнхийн 2 талд (хос цэг)
5-р цэг. Эгэмний дээд хонхор (хос цэг)
6-р цэг. Эрхий долоовор хурууны дунд (хос цэг)
7-р цэг. Чихний арын төвгөр хөхлөг ургацаг (хос цэг)
8-р цэг. Шилний хонхорын 2 талд, үсний доод захад (хос цэг) 







Бага насны хүүхдийг гэр ахуйн осол гэмтлээс сэргийлье



Эцэг эх, асран хамгаалагчийн болгоомжгүй байдал, халуун улайссан зуух пийшин индүү, цахилгаан зуух,  халуун ус, галаар тоглох  гэх мэт олон шалтгааны улмаас  болж хүүхэд түлэгдэх нь олонтоо байдаг. Иймд: 
·               Хүүхдийг халуун зуух пийшин, цахилгаан зуух, халуун тогооноос хол байлга.
·               Индүүгээ хэрэглэсний дараа салгасан эсэхээ сайтар шалга. Хүүхдээс хол гар хүрэхгүй, дээрээс унахгүй газар тавь.
·         Буцалсан ус, тос, халуун хоол, халуун савтай хүнсний зүйлүүдийг хүүхэд хүрэхээргүй газар байрлуул. Ялангуяа манайханы  их хэрэглэдэг цахилгаан тогооноос хүүхдийг хол байлга.
·           Бага насны хүүхэд таггүй том савтай ус руу толгойгоороо унах, муу усны цооног худагт унах зэрэг аюулд өртдөг тул онгорхой нүх сүвийг бөглөх, анхааралтай байх.
·         Хутга, хайч, сахлын хутга, шөвөг зүү, алх сүх гэх мэт хурц үзүүртэй, иртэй зүйлүүдээс хүүхдээ хамгаал. Мөн хадаастай мод хагархай шил ч хүүхдийг гэмтээж болно.
·               Хөргөгч зэрэг битүү зүйлд орохоос сэргийлэх
·               Гэр орондоо бензин болон бусад шатах тослох материалуудыг бүү хадгал
·               Хялбар гал гаргах асаагуур, шүдэнзийг хол, нууж тавих
·               Хийн зуухны хаалтыг сайтар хаах
·               Бага насны хүүхдийг хараа хяналтгүй орхих, гэрт нь цоожилж болохгүй
·               Гэр орон байрны цонхыг хүүхэд амар хялбар онгойлгох боломжгүй болгох, толгой багтахааргүй хаалт хийх
·               Хүүхдийн гар болон толгойг хаалганд хавчуулахаас сэргийлэх



                                                         ЭРҮҮЛ ӨРХ ӨЭМТ
 

No comments:

Post a Comment