Monday, November 17, 2014

Чихрийн шижин өвчний үеийн эмчилгээний хоол




Чихрийн шижин нь нойр булчирхай хангалттай инсулин боловсруулж чадахгүй, эсвэл боловсорсон инсулин бие махбодид нөлөөлж чадахгүй болсон үед үүсдэг архаг явцтай өвчин.
Нөлөөлөх хүчин зүйлс: Удамшил, Таргалалт, Цусны даралт ихсэх өвчин, цусны судасны хатуурал, Цусанд өөх тосны хэмжээ их байх, Хөдөлгөөний хомсдол, Буруу хооллолт, Сэтгэл санааны сөрөг нөлөө, Эмгэг жирэмслэлт, жирэмсний хожуу хордлого, 4.5-аас дээш кг жинтэй хүүхэд төрүүлэх, Хорт зуршил, архи тамхины хэрэглээ. Эдгээрийн нэгээс хоёр тохиолдол танд байвал чихрийн шижин өвчнөөр өвдөх эрсдэл байна гэсэн үг.                                                                                                                                              
 Гарч болох шинж тэмдгүүд: Ам цангах, хатах, ойрхон шээх, ядарч сульдах, турах, шарх удаан эдгэрэх, өвчлөмтгий болох, хараа муудах, Нойронд муу болох, Арьс загатнах
Оношлогоо
·         Эмнэлзүйн шинж илэрвэл эмчид хандах
·         өлөн үеийн цусны сахар тодорхойлох
·         глюкозын ачаалалтай сорил хийх
·         Шээсэнд кетоны бие ба глюкоз илрүүлэх шинжилгээ.
·         Цусан дахь гликозилчлагдсан гемоглобиныг хэмжээг тодорхойлно
·         Цусан дахь инсулин ба С-пептидийг тодорхойлно. Чихрийн шижингийн нэгдүгээр хэлбэрийн үед инсулин ба С-пептид харьцангуйгаар багасна, харин хоёрдугаар хэлбэрийн үед хэвийн хэмжээнд байна.
Эмчилгээ: Сургалт, Хоол, Идэвхитэй хөдөлгөөн, Сахар бууруулах эмийн эмчилгээ, Инсулин эмчилгээ
Хүндрэл: Хурц хүндрэл гэдэг нь
·         сахар ихдэлт - Сахар ихдэлтийн ком гэдэг нь уг өвчин оношлогдохгүй, тухайн хүн мэдэхгүй эсвэл хоолны дэглэм барихгүй, сахар бууруулах эмчилгээ хийлгэхгүй байгаа тохиолдолд сахар ихсэж ком-д орж ухаан алдах
·         Сахар багадалтын комууд – сахар багадалтын ком гэдэг сахараа хяналгүйгээр сахар бууруулах эмийн тунг хэтрүүлж уух удаан өлөн байх зэргээс шалтгаалан ком-д орохыг хэлнэ.
Энэ 2 хүндрэлийн тухай ЧШӨ-тэй хүн болон ар гэрийнхэн заавал мэдэж байх ёстой.
Архаг хүндрэлүүдэд
  • бөөр, бөөрний архаг дутагдалд орох
  • нүд сохрох
  • хөлний хүндрэл орно.
Судасны хүндрэлийн улмаас хөлөө тайруулах, зүрхний шигдээс болон зэрэг хүндрэлүүд үүсдэг.
Урьдчилан сэргийлэх
  • Эрүүл зөв хооллох
  • Идэвхитэй дасгал хөдөлгөөн хийх
  • Илүүдэл жингүй байх, илүүдэл жинтэй бол түүнийгээ хасах
  • Хорт зуршлаас татгалзах
Хоол эмчилгээний гол баримтлах зарчим нь энергийн тэнцвэржилт байдаг . Эмчилгээний хоолыг дангаар нь эсвэл инсулин болон бусад эмийн эмчилгээтэй хослуулан явуулна . Чихрийн шижин өвчний үед хоолоор авах илчлэгийн хэмжээг зөв тооцоолох нь хамгийн чухал. Өөрөөр хэлбэл хоолоор авч буй илчлэг бие махбодын хэрэгцээнд зарцуулж байгаа илчлэгтэй тэнцүү байх шаардлагатай .

 Зөв хооллох зарчим
 Өдөр бүр тогтмол цагт тохиромтой хэмжээгээр хооллох
  • Хоол хоорондоо 2-3 удаа хөнгөн хоол , зууш идэх
  • Хэт их идэхгүй , их өлсөхгүй байх
  • Элсэн чихэр , зөгийн бал зэрэг энгийн нүүрс уснаас зайлс хийх
  • Өдөрт бага багаар ойрхон хооллох
  • Өдөр бүр 6 төрлийн хүнсний бүтээгдэхүүнээс зохистой хэмжээгээр идэж хэрэглэх
  • Хэвийн биеийн жинг хадгалах
  • Эслэг ихтэй хоол идэх
  • Амьтны гаралтай өөх тос холестролын хэмжээг багасгах
  • Архинаас аль болох татгалзах
  • Дасгал хөдөлгөөнийг идэвхитэй хийж , явган явах
 Чихрийн шижин өвчний үеийн зөвшөөрөх хүнс
 Хар гурил , хөц будаа , гурвалжин будаа арвайн гурил , эрдэнэ шиш , хар талх , үхэр адууны өөхгүй хар мах , дүфү , өндөг , загас , тахианы мах , бүх төрлийн шинэ ногоо , ургамлын тос , шар буурцаг гүнждийн тос болон оливын тос , цагаан идээ , бүх төрлийн шинэ жимс жимсгэнэ хэрэглэнэ .
Төрөл
Хязгаартай хэрэглэх хүнс / 7 хоногт 1 удаа /
Хориглох хүнс
Үр тариа
Цагаан будаа , хүүхдийн будаа , цагаан гурил , гоймон ,печень , цагаан талх
Чихэрлэг нарийн боов , торт , шарсан төмс бэлэн гоймон
Мах , загас
Сувилалын хиам , өөх багатай мах , зайдас
Өөхтэй мах , утсан мах , хиам , 
Сүү цагаан идээ
Тослог сүү3,2 , хуурай сүү , хэт их баяжуулсан чихэр ихтэй тараг , жимстэй тараг
Хайлмаг , цагаан тос , айраг
Ногоо
Төмс , лууван , манжин
Сахар ихэссэн үед төмс , лууван , дарсан ногоо , давсалсан ногоо
Өөх тос
Цөцгийн тос
Цөцгийн , маргарин
Жимс
Шинэ жимс
Жимсний чанамал ,чихэрлэг усан үзэм , хатаасан жимс , чавга, компод
Ундаа болон бусад
Жимсний шинэ шүүс
Зайрмаг , газтай ундаа чихэр , кофе , шоколад  халуун ногоо

No comments:

Post a Comment